Raziace práce na tuneli Bikoš zahájili 5.júna 2020. Vo štvrtok, 27. mája 2021 slávnostne prerazili 1,150 m dlhý úsek. „Predovšetkým všetci sa môžeme len tešiť tomu, že sa teda veci pohýnajú dopredu a myslím, že správnym smerom. Ale samozrejme, že ten tunel až vtedy bude mať zmysel, keď bude v prevádzke, keď bude pripravený prístup do tunela a takisto aj výstup a ďalej ďalšia cesta. Vieme, že Prešov je zaťažený kamiónmi a vôbec tou dopravou nákladnou zvlášť, takže toto môžme všetci len vítať a tešiť sa tomu, že príde aj k zdarnému zavŕšeniu tohto diela,“ reagoval ThDr. Ján Babjak SJ, PhD. , arcibiskup prešovskej archieparchie.

Úspešné prerazenie tunela Bikoš uvítala aj primátorka mesta Prešov: „Myslím si, že to, že sa ho podarilo preraziť do roka a do dňa je skvelá správa a verím, že to bude takýmto tempom pokračovať. A, že sa dočkáme aj ďalších etáp R4, bez ktorých by to celé nemalo zmysel. Samozrejme ja som k tomu mala aj stretnutie s pánom ministrom a predpokladám, že tu bude, aj dnes, tak opäť mu to pripomeniem. A navyše ma poslanci MsZ zaviazali aj tým, aby som otvorila, aj ďalšie témy, a to je napr. Podchod na Levockej ulici, ktorá je veľmi frekventovaná, ale takisto, aj vrátiť sa k dobudovaniu a zaradeniu privádzača Grófske na tú druhú etapu R4.

Daný tunel je súčasťou výstavby prvej etapy severného obchvatu Prešova, ktorý začína v napojení na diaľnicu D1 v mimoúrovňovej križovatke Prešov, západ a končí v mimoúrovňovej križovatke Prešov, sever s cestou I/68, ktorá zabezpečí vylúčenie tranzitu z centrálnej mestskej zóny.
„Samozrejme, že som spokojný s NDS, ktorá dokázala, že pri kvalitnom manažmente a riadení dokážu aj na Slovensku byť stavby, ktoré sú v súlade s harmonogramom, takže kiežby sme takto stavali všade. Samozrejme som veľmi rád, sám som si tú jednu symbolickú šichtu v tuneli odmakal, viem, že koľko driny, koľko potu za tým je, koľko ľudského úsilia. To je jedno, že máme modernú technológiu, vždy je to o tej ľudskej sile, takže viem, o čom hovorím. A ako som povedal aj v príhovore, nemôže to skončiť prvou etapou severného obchvatu Prešova. Ja som presvedčený, že v najbližších týždňoch, možno mesiacoch bude zahájená aj súťaž na druhú etapu severného obchvatu Prešova. Prečo to toľko trvá? Nemali sme kvalitné dopravné dáta. Musíme rešpektovať Útvar hodnoty za peniaze. Pri všetkej úcte, tak ako to bolo vypočítané a prepočítané na základe dopravných dát z mesta Prešov, nič proti pani primátorke, tá s tým nič spoločné nemá, ale nemali sme dobré dáta. Nevychádzala návratnosť tohto projektu. Čiže spolu s Útvarom hodnoty za peniaze a spolu s Výskumným dopravným ústavom prepočítavame druhú etapu tak, aby sme ju mohli s čistým svedomím v lete korektne a kvalitne vysúťažiť, resp. začať súťaž,“ ozrejmil Ing. Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR. Tunel Bikoš bude dvojrúrový cestný tunel s jednosmernou premávkou. Stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu a zhotoviteľom je spoločnosť Váhostav-SK a TuCon.

redaktorka: Mgr. Rút Pajorková
kameraman: Michal Ondrik
video
play-sharp-fill
2 413 návštevníkov

Kategória:

No responses yet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.